“Ik heb altijd bewust voor loondienst gekozen”

"Ik wil graag in een groot multidisciplinair team werken waarin ieder zijn eigen expertise heeft. In het gezondheidscentrum gaat dat vanzelf."
Dorine Drejer, huisarts bij gezondheidscentrum Venserpolder in Amsterdam Zuidoost

Volledige focus

Huisarts Dorine Drejer werkt sinds eind 2019 bij gezondheidscentrum Venserpolder in Amsterdam Zuidoost. Drejer noemt zichzelf een ‘oudere jongere’. Voordat ze besloot om als huisarts in opleiding te gaan, was ze meer dan vijftien jaar anesthesist. Ze werkte over de hele wereld en altijd in loondienst. Nu als kersverse huisarts kiest ze daar opnieuw voor. “Ik heb me destijds niet aangesloten bij een maatschap en wil nu ook geen eigen praktijkhouder zijn. Ik heb altijd bewust voor loondienst gekozen, zodat ik me volledig kan concentreren op waarvoor ik ben opgeleid.” Dat ze geen ondernemersbloed heeft speelt ook een rol: “Ik vind het heerlijk om me te richten op de patiëntenzorg en vind het fijn dat er anderen zijn aan wie ik het zakelijke deel kan overlaten”, aldus Drejer.

Principieel

Natuurlijk, vervolgt ze, ben je ook in loondienst bezig met het reilen en zeilen op de werkvloer, denk bijvoorbeeld aan mensen aannemen, opleiden, kwaliteit verbeteren. Drejer: “Voor mij is de essentie dat ik doe waar ik goed in ben, dat maakt me een betere dokter. Bovendien vind ik werken in loondienst ook beter voor de zorg, in dit geval de huisartsenzorg. In loondienst heb ik geen belang bij een verdienmodel. Natuurlijk ben ik me bewust van kosten, maar het verdienmodel hoeft niet mijn motivatie te zijn. Dat is voor mij heel principieel.”

Huisarts gezondheidscentrum

Onder één dak

In 2003 ging Drejer als anesthesist aan de slag in het toenmalige Slotervaartziekenhuis. Door het werk van haar echtgenoot kreeg ze de kans om over de hele wereld haar vak uit te oefenen. Maar de huisartsenzorg trok, een vak waarvoor ze altijd al bewondering had. “In de anesthesie is je contact met patiënten intensief, maar beperkt. Ik wil nu liever een meer langdurige relatie opbouwen met mijn patiënten en hun sociale context leren kennen.”

Eenmaal huisarts, richtte ze haar pijlen op het gezondheidscentrum. “Als anesthesist werkte ik in een team met verschillende disciplines en dat wilde ik nu weer. Wat ik hier in Venserpolder heel prettig vind, is dat we onder één dak zitten, óók het sociale domein en de ggz. Ik kom bij de lunch de maatschappelijk werkster tegen of een consultatie verpleegkundige.” Samenwerken, aldus Drejer, is méér dan goeie afspraken maken, het gaat ook om elkaar persoonlijk kennen en weten hoe iemand werkt. “Bovendien zijn er altijd kleine vragen. Daarvoor ga je niet meteen een hele afspraak plannen. Hier bij Venserpolder loop ik gewoon binnen of kom je elkaar tegen op de gang. Op die manier geeft samenwerken energie.”

Werk binnen gezondheidscentrum groot goed

In de intervisiegroep met studiegenoten koos Drejer tot nu toe als enige voor loondienst. “Inmiddels gaat een deel van onze gesprekken over de financiële kant van het werk”, stelt ze vast. “Absoluut belangrijk, omdat de anderen in de groep daarmee te maken hebben. Als huisarts bij het gezondheidscentrum zit ik heel anders in dit onderwerp en ik hoop dat jongere collega’s meer gaan inzien dat het een groot goed is om binnen een gezondheidscentrum te werken”. Tot slot: “Ik zie echt alleen maar voordelen aan loondienst bij een gezondheidscentrum.”

Gezondheidscentrum Venserpolder is één van de acht centra van de Stichting Gezondheidscentra Amsterdam & Diemen (GAZO). In het centrum huist een veelheid aan disciplines, waaronder een apotheek, fysiotherapeuten, diëtisten, een consultatiebureau, een besnijdeniscentrum, maatschappelijk werk, wijkverpleging, verloskundigen en een sociaal loket van de gemeente.