“In het gezondheidscentrum heb ik helemaal mijn eigen praktijk”

“Ik wilde aan het begin van mijn carrière als huisarts alléén bezig zijn met huisartsenwerk, dat was mijn belangrijkste overweging.”
Sascha Kuiper, huisarts bij gezondheidscentrum Strijp in Eindhoven

Eigen patiënten

Huisarts Sascha Kuiper studeerde onlangs af en startte meteen met haar eigen praktijk bij gezondheidscentrum Strijp in Eindhoven.

“Het leuke van het gezondheidscentrum is dat ik hier mijn eigen praktijk heb”, zegt Kuiper. Voor haar betekent dat: eigen patiënten waar ze helemaal zelf verantwoordelijk voor is en die ze goed leert kennen. “Als waarnemer of hidha heb je soms ook een periode dezelfde patiënten, maar dan is er toch altijd nog de eigen huisarts van de patiënt. Hier bij het gezondheidscentrum neem ik echt zelf mijn beslissingen en zet ik zelf het beleid uit wat ik nodig vind. Dat is heel waardevol. Het was een zwaarwegend argument bij mijn keuze.”

Stip op de horizon

Zeker in het laatste jaar van haar opleiding was het met collega’s een belangrijk gespreksonderwerp: wat ga ik doen als ik klaar ben, wat past bij mij? Kuiper: “Als waarnemer kun je op verschillende plekken kijken hoe het je bevalt, dat is een voordeel, maar er zijn ook nadelen.” Je komt als waarnemer ook op plekken die minder bevallen en de wisseling – dan weer hier, dan weer daar – is onrustig, legt ze uit. Aan het begin van haar carrière geeft ze de voorkeur aan een werkplek die past bij haar huidige privésituatie. “Ik heb een heel jong gezin en daar is genoeg dynamiek, voor mijn werk wilde ik een rustige eigen plek.” Daarbij hoort ook dat financieel alles goed geregeld is en er in administratief opzicht het nodige van haar wordt overgenomen.

Op de vraag wat haar stip op de horizon is, zegt Kuiper: “Toen ik begon met de huisartsopleiding was het praktijkhouderschap mijn beeld. Maar nu het gezondheidscentrum op mijn weg is gekomen, kijk ik daar anders tegenaan. Ik kan me nog steeds voorstellen dat ik als de kinderen het huis uit zijn naar een dorp ga en daar opnieuw begin met een solo-praktijk. Maar het kan ook zijn dat ik over vijftien jaar hier op het gezondheidscentrum en in de wijk zó ingeburgerd ben, dat ik gewoon blijf.”

Gezondheidscentrum Strijp is één van elf gezondheidscentra van de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE).